Webcast

Slim ontwerpen met een minimum aan technieken

Back To Basics
Aankopen

Wie inzet op een slim ontwerp en gebruik van een gebouw heeft minder technieken nodig. Ingenieur Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek) legt je glashelder uit hoe je als architect op een doordachte manier omgaat met passieve warmtewinsten, natuurlijke ventilatie, oriëntatie, lichtinval versus oververhitting … Na deze opleiding heb je een duidelijk overzicht van wat je kan realiseren zonder (of met minder) technieken.

 

Architecte Katrien Delespaul van tweestroom architecten volgde de try-out: “De visie hadden we al lang, maar na deze opleiding hebben we opnieuw meer tools in handen om die in praktijk te brengen. Het is fijn om mensen te vinden die die visie delen met ons en die de waardevolle ontwerpprincipes, waarvan er veel verloren zijn gegaan, terug naar voren brengen en het ‘overtechnologische’ in vraag beginnen te stellen. Met hoe meer we zijn, hoe makkelijker dat een mentaliteitsswitch kan gebeuren of hoe gemakkelijker we draagvlak vinden bij onze opdrachtgevers.”

 

Door wie?
ing. Martijn Vyncke, Bureau Bouwtechniek
 

Expert technische installaties en energetische aspecten van gebouwen & advies gebouwontwerp t.b.v. minimale technische installaties

 

Martijn studeerde ingenieur bouwkunde aan de Katholieke Hogeschool St-Lieven (2002) waar hij ook het Postgraduaat Bio-ecologisch bouwen behaalde (2011). Hij is houder van getuigschriften van o.a. Green Building Solutions (2011) van de Summer University Wenen en Daylight Engineering (2012) van de Danube University van Krems. 

 

Martijn werkt bij BB sinds 2002 als ingenieur technische installaties, riolering, regenwaterretentie, EPB verslaggever, domeindeskundige, technisch expert en daglicht. Daarnaast is hij lector bij Odisee (Postgraduaat Mens en Natuurvriendelijk bouwen en wonen), praktijkassistent en thesisbegeleider aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Voor de specialisatiecursus verlichting van de KU Leuven is hij ook gastdocent voor het onderwerp “Werken met daglicht”.


Publicatiedatum: 13-03-2023

terug naar overzicht

Deze cursus omvat:

 • 4u00 on-demand video's
 • Levenslange toegang via persoonlijke account
 • Digitale syllabus (pdf) inbegrepen
 • Deelnameprijs:
  € 160,00 excl. btw voor leden
  € 200,00 excl. btw voor niet-leden
 • Gebruik van KMO-portefeuille is mogelijk

Inhoud

Slim ontwerpen met een minimum aan technieken

Martijn Vyncke - Bureau Bouwtechniek

4u

 • Warmte
  Hoe kan de warmtevraag verlaagd worden door gebruik te maken van passieve warmtewinsten? Hoe stem je het programma van eisen af op oriëntatie en hoe kan je de invloed van buitenaf tot een minimum beperken of net maximaliseren?

 

 • Lucht
  Hoe integreer je het principe van natuurlijke verluchting, dwarsventilatie en schouweffect (bv. optimalisatie d.m.v. een open traphal)? Met welke nadelen m.b.t. akoestiek, zomercomfort, tocht… moet je rekening houden?

 

 • Licht 
  Hoe combineer je een maximum aan daglicht met een minimale kans op oververhitting? Wat zegt de norm over het aspect ‘kwaliteit van het zicht naar buiten’, risico op verblinding...?

Praktisch

Over deze webcast

 • Deze opleiding duurt 4u00 en bestaat uit 1 verschillende modules
 • Bekijk de opleiding op eigen tempo
 • Levenslange toegang
 • Stel je vraag aan de sprekers via het online formulier
 • Digitale syllabus (pdf) inbegrepen
 • Deelnamecertificaat beschikbaar
 • Veilige online betaling

FAQ

Lees onze veelgestelde vragen.

Deelnameprijs

Leden NAV en AiNB: € 160,00 excl. btw
Niet-leden: € 200,00 excl. btw
Deze bijdrage geeft recht op deelname aan het volledige programma en lesmateriaal. Je ontvangt een bevestiging van je inschrijving.

Tot 30% korting met de KMO-portefeuille.
Registratienummer NAV: DV.O101585

Opleidingspremies mogelijk via Liberform.

Meer info

Voor alle vragen rond deze opleiding kan je terecht op
www.vitruviusacademy.be
info@vitruviusacademy.be
tel. 02 669 22 80

Meer info over Permanente vorming

Voor EPB-verslaggevers

De sessie werd goedgekeurd door de erkenningscommissie het Vlaams Energieagentschap. De commissie kende 2:00 u permanente vorming toe aan deze vormingsactiviteit.
Let op: Deze sessie komt enkel in aanmerking als permanente vorming als je bij je inschrijving je rijksregisternummer noteert. Later kan je rijksregisternummer niet meer toegevoegd worden en komt deze sessie bijgevolg niet in aanmerking als permanente vorming bij het VEA.


Hebt je vragen over de verplichte permanente vorming voor architecten of EPB-verslaggevers? Vind hier meer informatie

Aankopen


Om een opleiding aan te kopen dien je je eerst in te loggen.


Log in op je account

NAV-lid? Gebruik je NAV login-gegevens

E-mailadres of NAV-lidnr.:
Paswoord: